Solarly

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De salderingsregeling blijft nog voorlopig bestaan. De Eerste Kamer heeft een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten gezet om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Hierdoor kunnen zonnepaneleneigenaren de stroom de ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling

De salderingsregeling, die al sinds 2004 bestaat, zorgt ervoor dat zonnepaneleneigenaren de opgewekte stroom die zij niet direct gebruiken terug mogen leveren aan het elektriciteitsnet, en mogen wegstrepen tegen de elektriciteit die zij van het net gebruiken als zij zelf geen stroom opwekken. Tevens hoeft er over dat deel geen belasting betaald te worden. Financieel gezien is dit een heel gunstige regeling.

De salderingsregeling werd in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijke te maken, én met succes. Echter, door deze groeiende populariteit loopt de overheid steeds meer belastinginkomsten mis. Het gaat tot en met 2031 om zo'n 2,8 miljard euro en daarna om ruim 700 miljoen euro per jaar. Het besluit om de salderingsregeling af te schaffen werd al in 2017 genomen, maar is daarna meerdere keren uitgesteld. Zo ook nu dus.

Overbodig

Het kabinet is van mening dat de regeling niet langer nodig is, aangezien mensen steeds sneller hun investering in zonnepanelen terugverdienen. Bovendien heeft ondertussen een op de drie koopwoningen zonnepanelen, terwijl dit in de huursector nog niet wijdverspreid is.

Het kabinet vindt de regeling ook steeds oneerlijker uitpakken voor mensen zonder zonnepanelen, omdat energieleveranciers hogere kosten doorberekenen aan al hun klanten als gevolg van de regeling.

De Tweede Kamer stemde een jaar geleden in met het wetsvoorstel om de regeling af te bouwen, met steun van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, FVD, SGP en Volt. Echter, de senatoren van GroenLinks en PvdA, die nu een doorslaggevende stem hebben, zijn tegen het plan.

Terugverdientijd

In de Eerste Kamer werden zorgen geuit over de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen. Minister Jetten had garanties gegeven dat deze altijd tussen zeven en negen jaar zou blijven. Ook waren er toezeggingen voor evaluatiemomenten om het afbouwpad indien nodig aan te passen.

De senaatsfractie van GroenLinks-PvdA maakte zich met name zorgen over de huursector. Jetten had toegezegd om samen met branchevereniging Aedes te bekijken hoeveel extra geld er nodig is om de installatie van meer zonnepanelen in deze sector te stimuleren. Desondanks bleken deze toezeggingen onvoldoende om de steun van de linkse fractie te winnen.

Senator Ferd Crone van GroenLinks-PvdA vreest dat de markt voor zonnepanelen op daken zou instorten als de regeling zou verdwijnen. Hij benadrukt dat het geen goed moment is om met de afbouw te beginnen, nu de lage inkomens en huurders eindelijk aan de beurt zijn. Daarnaast ontbreken volgens hem nog goede alternatieven, en hij waarschuwt om geen oude schoenen weg te gooien voordat er nieuwe zijn.

Afbouwregeling

De oorspronkelijke plannen voor de afbouw van de salderingsregeling omvatten een geleidelijke vermindering van het percentage dat mensen in 2025 mogen salderen. Dit zou beginnen met 64 procent en in 2031 volledig worden afgeschaft. In plaats daarvan zou er een vergoeding komen voor alle teruggeleverde stroom aan het net, met een minimum van 80 procent van het reguliere stroomtarief.

Echter, het belastingvoordeel zou verdwijnen wel verdwijnen. Mensen zouden energiebelasting moeten betalen over alle stroom die ze van het elektriciteitsnet verbruiken. Alleen de stroom die ze rechtstreeks uit hun zonnepanelen halen zou belastingvrij blijven.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?