Solarly
Energy saving light bulbs on purple background

Hoe werkt salderen op het elektriciteitsnet?

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Naast het kostenplaatje dat de Nederlanders vaak in twijfel brengt om daadwerkelijk zonnepanelen aan te schaffen, spelen de (snelle) donkere, grauwe herfst- en wintermaanden ook een rol. Dat is volkomen logisch, want het is over het algemeen bekend dat de zon minder vaak schijnt in deze maanden. De vraag die vaak door het hoofd van de mogelijke kopers spookt is dan ook of de zonnepanelen wel rendabel zijn in de herfst- en wintermaanden. Het antwoord hierop is ja. In dit artikel leggen we uit hoe de zonnepanelen reageren op de seizoenswisselingen.

Salderen

In Nederland hebben we tijdens de lente- en zomermaanden meer zonuren dan de herfst- en wintermaanden. Logischerwijs wekken de zonnepanelen in deze periode van het jaar meer energie op. Sterker nog, het kan zelfs voorkomen dat de zonnepanelen meer opwekken dan eigenlijk op dat moment nodig is. Deze opgewekte energie die je niet verbruikt, kun je (nog) leveren aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling koopt het elektriciteitsnet deze energie op voor dezelfde prijs als je betaalt aan het energiebedrijf zodra je stroom afneemt. Zo wek je dus én energie op én kan je dit verkopen; een win-win situatie.

Echter, als het aan de overheid ligt blijft deze regeling niet lang meer gelden. Ondanks het nog een voorstel is, ziet het er naar uit dat deze salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Maar, wat betekent dit? En hoe ziet dit eruit? Momenteel mag je nog 100% van de geleverde stroom salderen, maar vanaf 2025 is dit nog maar 64%. Daarbij zal dit in de komende jaren (vanaf 2025) drastisch dalen zodat er in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Hierna krijg je namelijk een vergoeding voor iedere Kwh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, welke naar verwachting een stuk lager is dan de salderingsregeling.

Elektriciteitsnet

Het klinkt misschien gek, maar de herfst- en wintermaanden zijn eigenlijk beter voor de zonnepanelen. Niet als het gaat om het opwekken van energie, maar wel om de staat van het paneel. Doordat deze maanden minder zonuren kennen kan het vaker voorkomen dat er minder energie opgewekt wordt dan je eigenlijk op dat moment nodig hebt. In zo'n geval moet je energie kopen via het elektriciteitsnet. Dit gaat zoals eerder vermeld voor dezelfde prijs als (nu nog) de salderingsprijs.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?