Zo lang gaan zonnepanelen mee
Nederland kent een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat we te maken hebben met koele zomers, zachte winters en het gehele jaar door neerslag. Daarentegen heb je vast wel gemerkt dat (jaarlijks) het ene hitte- en neerslagrecord na het andere wordt verpletterd. Daarbij komen soms alle vier de jaargetijden voor in één week. Dit is allemaal te wijten aan de klimaatverandering. Hierdoor krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreme temperatuurwisselingen (hitte en kou) en hevige neerslag.
Europese richtlijnen
Zonnepanelen schuilen niet bij slecht weer. Doordat deze elektrische apparatuur continu wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden én een lange levensduur moeten hebben, zijn er vanuit Europa richtlijnen vastgesteld waaraan deze apparatuur moet voldoen. Een belangrijke richtlijn is de IEC612215 (International Electrotechnical Commission). Deze richtlijn beschrijft o.a. de vereisten van het rendement (kwaliteit) en robuustheid (levensduur). Je mag ervan uitgaan dat vrijwel alle zonnepanelen in Nederland aan deze norm voldoen.
Glas-folie zonnepanelen
Met name de bestaande voorzieningen zijn hier (nog) niet op gemaakt noch voorbereid. Dit geldt ook voor de zonnepanelen. De klassieke glas-folie zonnepanelen zijn namelijk enorm kwetsbaar tegen extreme weersomstandigheden. Doordat het folie een stuk dunner is, is het brandgevaarlijker (temperatuurwisselingen), gevoeliger (hagelbuien en/of storm) en kwetsbaarder voor oxidatie en/of vocht (hevige neerslag). Deze aspecten zorgen voor vermogensverlies (degradatie) en daarmee een kortere levensduur. De glas-folie zonnepanelen gaan ongeveer 25 - 30 jaar mee.
Glas-glas zonnepanelen
Om de problemen te tackelen waar de glas-folie zonnepanelen mee (gaan) kampen, blijven de fabrikanten zichzelf bezighouden met de ontwikkeling van steeds betere zonnepanelen. De levensduur van het paneel vormt hierin een belangrijk aspect. Vanwege het feit dat de extreme weersomstandigheden een grote rol spelen in de levensduur van een zonnepaneel, en wij hier geen invloed op hebben (externe factor), moeten de zonnepanelen aangepast worden aan de omstandigheden. Met andere woorden: de zonnepanelen dienen resistenter te worden.
Dit heeft geleid tot een zwaardere toetsing van de zonnepanelen. Voordat de zonnepanelen op de markt worden aangeboden, ondergaan deze eerst een test die extreme weersomstandigheden nabootst. De zonnepanelen worden in een korte, versnelde tijd blootgesteld aan extreme kou, hitte, hevige regen- en hagelbuien en zware windstoten. De hageltest bestaat uit ijsballen met een diameter van 2,5 en worden met wel 83 (!) kilometer per uur op de zonnepanelen afgeschoten. Met het blootstellen aan de extreme weersomstandigheden bedoelen we dan ook echt extreem.
Uit deze test blijkt keer op keer dat glas-glas zonnepanelen enorm resistent zijn. Ondanks de blootstelling aan de extreme weersomstandigheden, is er nauwelijks tot geen sprake van degradatie, oxidatie of vochtlekkage. Dit is grotendeels te danken aan de twee lagen van gehard glas. De dikte van dit glas strekt van 1,2 millimeter tot 2 millimeter. Dit geharde glas is vijf maal zo sterk als normaal glas en wordt daarom ook wel 'veiligheidsglas' genoemd. Het glas-glas zonnepaneel kent dan ook een enorme stevigheid.
Dankzij de samenstelling van het glas-glas zonnepaneel gaan deze wel 40 tot 50 jaar mee. In tegenstelling tot normale glas-folie zonnepanelen, die normaliter zo'n twintig tot dertig jaar meegaan voordat deze vervangen moeten worden.