Wat is een thuisbatterij?
De hoeveelheid energie die jouw zonnepanelen opwekken is afhankelijk van het weer. Nederland kennende is hier natuurlijk geen pijl op te trekken waardoor de hoeveelheid opgewekte energie vrijwel altijd verschillend is. Het kan zo zijn dat je vandaag te weinig hebt opgewekt en moet bijkopen van het elektriciteitsnet, maar het kan ook zo zijn dat je morgen te veel opwekt en terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. En juist dit terug leveren aan het elektriciteitsnet, maakt de aanschaf van zonnepanelen zo enorm aantrekkelijk. Deze zogeheten salderingsregeling maakt het mogelijk om opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, dan wel tegen een vergoeding.
Echter, momenteel is dit een belangrijk gespreksonderwerp binnen de Tweede kamer. Deze regeling dreigt afgeschaft te worden. Als dit daadwerkelijk wordt afgeschaft, zijn zonnepanelen dan nog wel rendabel? Het antwoord hierop is volmondig ja! We leggen je in dit artikel uit waarom.
Energieverbruik
Gemiddeld gezien verbruik je ongeveer 30 procent van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dit betekent dat je meer dan de helft terug levert aan het elektriciteitsnet! Best veel dus. De reden hierachter is dat de zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl jij juist de (meeste) stroom verbruikt op andere momenten. Maar, met of zonder salderingsregeling, het hebben van zonnepanelen geeft je altijd een maximaal voordeel over de stroom die je zelf verbruikt én opwekt.
Thuisbatterij
Een alternatief voor het terug leveren aan het elektriciteitsnet, is een thuisbatterij. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat het overschot aan opgewekte energie op. Vervolgens kun je deze opgeslagen opgewekte energie op een ander tijdstip gebruiken. Op deze manier vergroot je het verbruik van je 'eigen' opgewekte energie en wordt je steeds meer onafhankelijk. Dit betekent dat je nu niet maar 30 procent verbruikt, maar ruim 60 procent! Volledige onafhankelijkheid zit er helaas niet in, wat te wijten is aan ons klimaat.
Zolang de salderingsregeling blijft bestaan zijn thuisbatterijen niet echt interessant. Dit is dan ook de reden dat tot nu toe nog weinig Nederlanders een thuisbatterij hebben aangeschaft. De nadruk ligt in dit geval op tot nu toe. Het is namelijk zeker dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, maar het kan ook zomaar zo zijn dat het kabinet ervoor kiest om het volledig af te schaffen. Hoe dan ook, vanwege beide ontwikkelingen wordt de keuze voor een thuisbatterij enigzins interessanter.
Soorten thuisbatterijen
Ondanks de populariteit van zich laat wachten zijn er toch al thuisbatterijen in verschillende soorten en maten. De thuisbatterijen zijn in drie verschillende soorten te onderscheiden, namelijk:
Lithium Ion batterij. De Lithium Ion batterijen zijn enorm licht, kennen een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Daarbij zijn deze ideaal als er een hoge energiedichtheid is.
Loodzuurbatterij. De loodzuurbatterijen zijn vrij zwaar, hebben een relatief korte levensduur en vergen regelmatig onderhoud. Daarentegen wordt de technologie die achter deze batterij schuilt al jarenlang gebruikt.
Zoutwaterbatterij. De zoutwaterbatterijen zijn best groot, maar hebben geen capaciteitsverlies, kennen een lange levensduur en vergen nauwelijks onderhoud. Daarbij slaan deze batterijen de opgewekte energie op een milieuvriendelijke manier op.
Het is lastig te zeggen welke type thuisbatterij het beste is, omdat het afhangt van jouw persoonlijke behoeften en situatie. Ieder type thuisbatterij heeft zijn voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van factoren die voor jou belangrijk zijn, zoals de capaciteit, kosten, levensduur en natuurlijk de prestaties.
Thuisbatterij, ja of nee?
De capaciteiten van de thuisbatterijen hangen af van de maten. Een kleine thuisbatterij heeft een capaciteit van 2 kWh, maar een grote thuisbatterij heeft een capaciteit van 12 kWh. De gemiddelde thuisbatterij heeft een capaciteit van zo'n 6 kWh
De capaciteit van de thuisbatterijen vallen redelijk tegen. 's Zomers is 6 kWh te weinig om al jouw opgewekte energie op te kunnen slaan die je niet direct verbruikt. 's Winters wekken jouw zonnepanelen te weinig op om de thuisbatterij volledig te vullen. Daarbij spelen de prijzen ook geen stimulerende rol, want deze zijn ook aan de hoge kant. De prijs van een gemiddelde thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh schommelt tussen de €4000 tot €5000.
Nu de salderingsregeling nog bestaat is de aanschaf van een thuisbatterij niet per se nodig, mits je streeft naar enige onafhankelijkheid. Zodra de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgeschaft, worden deze wel iets aantrekkelijker. Daarentegen blijft de capaciteit wel relatief laag en de prijs relatief hoog, waardoor je bij jezelf nog even na moet gaan of je dit écht wil en nodig hebt.